Öğrenme Stilleri

Öğrenme Stilleri

Görsel, işitsel, kinestetik/ devinimsel öğrenme stilleri
Eğitim literatüründe birçok öğrenme stili yer almaktadır. Ancak bu öğrenme stillerini üç ana grupta toplamak mümkündür. Öğrenme stili veya yöntemi her öğrencinin farklı şekilde olabilmektedir. Bu yüzden öğrencilerin öğrenme stilleri bilindiği zaman öğretmen, aile ve kişinin kendisi buna uygun öğrenme ortamı oluşturup daha verimli çalışabilmektedir. Genel olarak öğrenme stillerini; görsel, işitsel ve kinestetik olarak gruplandırabiliriz.
 
Görsel Öğrenme Stili
Görsel öğrenme stilini kullanan bireyler öğrenecekleri bilgiyi görsel olarak daha iyi öğrenebilmektedirler. Bu nedenle öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarda görsel araç ve gereçlere yer vermesi önemlidir. Görsel öğrenme stiline sahip bireyler veya öğrenciler için görsel resim, bülten tahtası, fotoğraflar, bilgisayar ve projeksiyon gibi teknolojik cihazlar en iyi uyarıcılardır. Görsel şekilde öğrenen bireyler daha çok yazılı tip ödevleri tercih etmektedirler.

İşitsel Öğrenme Stili
İşitme yoluyla öğrenen kişiler, bilgi sözel olarak sunulduğunda daha iyi öğrenirler. Kendi kendine konuşma ve bilgiyi aktaran kişiyi dinleme yoluyla bilgiyi daha çabuk kavrarlar. Ders çalışırken sesli çalışmayı veya kendi kendine konuşarak çalışmayı tercih ederler. Sınıfta dersi dinleme ve tartışmalara katılarak öğrenmeyi tercih ederler.

Kinestetik/Devinimsel Öğrenme Stili
Kinestetik/devinimsel öğrenen bireyler daha çok dokunarak ve dokunduklarını hissederek öğrenmeyi tercih ederler. Bu nedenle öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarda öğrencilerin dokunabilecekleri somut araçları kullanmaları öğrenmeyi daha da verimli hale getirir. Aynı zamanda üç boyutlu öğretim materyallerini kullanmaları da önemli olmaktadır. Öğrencilerin çalışmalarında ve ödevlerinde üç boyutlu materyal kullanmaları, gösteri yapmaları öğrenmeyi kolaylaştırarak verimli hale getirmektedir.

Sonuç olarak her kişinin öğrenme stili farklı olabilmektedir. Öğrencilerin öğrenme stillerini bildiğimiz taktirde öğrenme ortamları ona göre düzenlenir. Kişi için en verimli öğrenme ortamı oluşturulmuş olur.