Ailelere Kitap Okuma Alışkanlığı İle İlgili Küçük Ama Etkili Öneriler

Ailelere Kitap Okuma Alışkanlığı İle İlgili Küçük Ama Etkili Öneriler

Kitaplar, çocukların bilişsel, duygusal ve psiko-motor gelişimlerini desteklemektedir. Aynı zamanda dil gelişimlerine, sosyal ve ahlaki gelişimlerine de doğrudan etki eden önemli bir araçtır. Çocuklar kitap sayesinde düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirirken, yaratıcılıklarını ve yeteneklerini de geliştirme fırsatına sahip olurlar. Bunun yanı sıra kitap, çocukların kişilik gelişimine katkı sağlamaktadır. Duygusal ve ruhsal açıdan ihtiyaçlarının karşılanmasında da önemli ölçüde etkili olabilmektedir.

Okuma becerisi çocuğun başta bilişsel ve sözel gelişim olmak üzere tüm gelişim alanlarında ilerlemesini sağlayan önemli bir beceridir. Okumanın alışkanlık hâline gelmesinde rol oynayan birçok etken bulunmaktadır. Bunlar arasında çocuğun ailesi, sonra da içinde yaşadığı toplum, okulu ve öğretmeni yer almaktadır. Ama kitap okuma alışkanlığında en önemli nokta ebeveynin rolüdür.

Çocuklarımızın Önünde Kitap Okuyalım
Model olma, en iyi öğrenme şeklidir. Çocuğun ebeveynini kitap okurken görmesi çok önemlidir. Günün belirli bir saatinde, bütün aile bireylerinin katılımının sağlandığı kitap okuma saatlerinin düzenlenmesi çocuğa önemli bir motivasyon kazandıracaktır.

Evde Okunan Kitaplar Hakkında Konuşulmalıdır
Televizyon, tablet, telefon, bilgisayar gibi tüm elektronik cihazları kapatarak, çocuğunuzla kitap okuyarak ve okuduğunuz kitaplar hakkında konuşabilirsiniz. Aynı zamanda çocuğunuzla aranızdaki bağı da güçlendirmiş olursunuz. Bu ona değer verildiğinin önemli bir göstergesidir.

Her Çocuğun Evde Bir Kütüphanesi Olmalıdır
Çocuklara, evde onların kendi tercih ettikleri bir yerde kütüphane için yer ayrılması, kendi kütüphanesini kendisinin yapabilmesi, süslemesi, boyaması için olanaklar sağlanması kitap okumayı destekleyen bir diğer uygulamadır.