Çocuklarımıza Düşünme Becerilerini Nasıl Kazandırabiliriz
Çocuklar, doğuştan bazı farklılıklarla doğarlar. Bu farklılıklar, çocuğun öğrenme becerileri üzerinde de kendini gösterir. Bununla beraber çocukların üzerinde eğitimin ve çevrenin belirleyici bir etkisi vardır.
Çocukların düşünme becerilerini geliştirmek için uyulması gereken ilk kural, onlarla rahat, neşeli ve pozitif bir atmosferde öğrenme etkinlikleri yapmaktır. Evlerde yaşanan gergin ve gerilimli ortam çocuğun psikolojik dünyasındaki dengeleri bozmakta öğrenmeye kapalı hale getirmektedir.
Öğrenme Ortamının Temel Prensipleri
1- Sabırlı Olun
Öğrenmek zaman alan bir süreçtir. Sabırlı olmayı gerektirir. Bazı anne babalar gayretlerinin sonucunu maalesef hemen görmek istemektedir. Beklentisi karşılanmadıkça da çocuğuna yönelik içten içe kızgınlık duymaya başlayabilir. Bu durumu da mutlaka çocuk hissetmeye başlayacaktır.
2- Faaliyetinizin İçine Biraz Eğlence Katın
Öğrenmenin kendisinden çok başarı odaklı olarak sonuca odaklanmak öğrenme etkinliklerini sıkıcı hale getirmektedir. Oysa düşünme faaliyetlerinin içine biraz da yaratıcılık katılarak onlar, heyecanlı ve eğlenceli hale getirilebilir.
3- Televizyondan uzak durun.
Mümkünse okul öncesi dönemde evinizde televizyon bulundurmayın. Bu mümkün değilse çocuklarınızın televizyon seyretmesi konusunda kesin kurallar olsun.
4- Kendi Düşünme Becerileriniz İle Ona Örnek Olun.
Çocuklar olaylar ve durumlar karşısında nasıl mantık yürütecekleri hakkında sizin konuşmalarınızdan çok fazla şey öğrenebilirler. Bunu yapmanın en güzel yolu eşinizle sürekli bir şeyler hakkında konuşmak, yorumlar yapmaktır. Evde kimse olmadığı zaman bile sesli düşünüp bunu sağlayabilirsiniz.