Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma Yöntemleri

Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma Yöntemleri

Sınav kaygısı, daha önce öğrenilen bilginin, sınav anında uygun bir biçimde kullanılmasına engel olan ve bununla birlikte başarının düşmesine sebep olan yoğun kaygı durumu olarak tanımlanmaktadır.

Öğrencilerin sınavlarla ilgili yaşadığı stres ve sınav kaygısı önemli bir sorundur. Kişinin girdiği sınavlar, onun meslek seçimini ve kariyer planlarını etkiliyorsa stres oluşturmaktadır. Sınav kaygısı, sınavdaki başarı durumuyla doğrudan ilişkili olan bir kaygıdır. Bu kaygı, kişinin sınava yeterli şekilde hazırlanmasına ve aynı zamanda sınavda başarılı olmasına engel olabilir. Orta düzeyde yaşanan sınav kaygısı akademik başarıyı olumlu yönde etkilerken, yüksek düzeyde yaşanan sınav kaygısı başarıyı olumsuz yönde etkilemektedir.

Sınav kaygısıyla ilgili belirtiler genellikle iki türlü olabilmektedir. Bunlar; Duygusal belirtiler ve Fiziksel belirtiler şeklindedir.

Duygusal belirtiler; ağlama, panik hissi, sinirli olma, şaşkınlık, unutkanlık, olumsuz düşünceler ve depresyon şeklinde söylenebilir. Fiziksel belirtiler ise kalp atışlarının hızlanması, mide bulantısı, titreme, kasılma, baş ağrısı veya aşırı terleme şeklinde ortaya çıkabilir.

Sınav kaygısı öğrenilen bir davranış olduğu için, bu kaygının aynı şekilde öğrenilmemesi de mümkündür. Bunun için ilk adım, bu davranışın nerede veya neden ortaya çıktığını belirlemektir. İkinci adım ise bu davranışın öğrenilmemesi için sürece başlamaktır. Sınav kaygısı ile iki adımda başa çıkılabilir.

1.    Adım: Sınav Kaygısının Nedenlerini Belirlemek
Sınav kaygısına neden olan durumları belirlemekle başlanır. O esnada ne hissedildiği, aklımızdan nelerin geçtiğini belirlemek vb. şeklinde ilerlenebilir.

2.    Adım: Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma Yöntemlerini Uygulamak
Gevşeme egzersizleri, olumsuz düşünceleri olumlu yöndeki düşünceler ile değiştirmek gibi yöntemleri uygulayarak bu süreçte kaygımızı azaltabiliriz.