Çocuklarda Olumsuz Davranışları Değiştirme
Çocuklar genellikle istedikleri olmadığı zaman olumsuz davranışlar gösterebilmektedir. Ailelerin en çok karşılaştığı sorunlardan bir tanesi de bu durumdur. Çocuklarda olumsuz davranışları olumlu davranışlara dönüştürmek için aileler basit ama etkili bazı yöntemler uygulayabilir.
Çocuklar genel olarak ilgi çekmek için olumsuz davranışlar sergilerler. Parka gitmek, oyuncak istemek gibi istekleri olabilmektedir. Çocuğun, isteklerini elde etmesi için ağlaması, kendini yere atması, öfke nöbetleri geçirmesi olumsuz davranışlara örnektir. Oyuncak isteyen bir çocuğun annesine alışveriş yaptırmayıp kendini yerden yere atması çok sık karşılaşılan bir manzaradır.
Davranış değişiminde görmezden gelme yöntemi bir süre uygulanabilir. Ancak tek başına görmezden gelmek yeterli olmayabilir. Ayrıca çocuklar anne babanın sabrını deneyebilmektedir. Örneğin, çocuk ağlama davranışını giderek arttırır ve sizin hangi noktaya kadar dayanacağınızı dener. Ağlama davranışı bir noktada zirve yapar ve sonra azalmaya başlar. Sizin bu noktada kararlı ve sabırlı olmanız, çocuğun davranışında azalma gösterir. Ancak genelde anne baba olumsuz davranış zirvedeyken dayanamayıp pes etme yanılgısına düşebilmektedir. Bu durumda pes etmeyip sabırlı olduğunuz taktirde bir süre sonra olumsuz davranış azalmaktadır. Çocuk da bu davranışı sergilemenin işe yaramadığını görmüş olmaktadır. Davranış değişiminde aynı zamanda olumsuz davranışın yerine koyulabilecek doğru-olumlu davranışı gösterip, teşvik etmek gereklidir. Çocuk olumlu davranış sergilediğinde hemen güzel birkaç cümle söyleyerek o davranışa teşvik edebilirsiniz. Örneğin olumlu davranışı ödüllendirmek için odasını topladığında hafta sonu gidilecek yerin seçimi çocuğa bırakılabilir. Bunun gibi çocuğun karar verebileceği seçenekler sunmak da çocukların davranışını olumlu etkilemektedir. Aynı zamanda çocuğu mutlu ederek olumlu davranışa teşvik edebilmektedir.
Davranışı olumlu yönde değiştirmenin önemli adımlarından biri de ne istendiğini tam olarak çocuğa ifade etmektir. Örneğin odasını toplaması gerektiğini net biçimde anlatmak ve bunun nedenini açıklamak gerekmektedir. Aynı zamanda yetişkin veya anne-baba olarak iyi model olmak da çok önemlidir. Çünkü çocuklar gözlemleyerek ve model alarak öğrenirler. Her çocuk için farklı yöntemler kullanılabilir. Önemli olan çocuğu tanımak ve olumlu davranışı yerleştirmek için kararlı, tutarlı ve sabırlı olmaktır.