Boşanma ve Çocuk
Evlilikler her zaman güzel hayallerle başlar ancak bazen de hayal edildiği kadar mutlu ve uzun süreli olmayabilir. Bu durumda çiftler boşanma kararı alabilir. Boşanma kararının çocuğa nasıl anlatılacağı ise en büyük problemi oluşturur. Çiftler bazen sırf çocuk etkilenmesin diye evliliği sürdürme kararı alabilir. Ancak çiftlerin evliliklerini yürütemediklerini fark ettikleri durumda boşanma kararı alması olağandır. Çocuk sağlıklı bir aile ortamında büyüyemiyorsa onu sağlıklı bir ortama kavuşturmak ebeveynlerin sorumluluğundadır. Eşler arasındaki şiddetli duygusal, sözel ve en kötüsü de fiziksel şiddet olaylarına maruz kalması çocukta yıkıcı sonuçlara neden olabilmektedir.
Yapılmış çalışmalarda, anne ve babası boşanmış çocukların, anne-babası birlikte olan çocuklara göre psikolojik sorunlar açısından daha fazla risk altında olduğu konusunda genellikle fikir birliği olduğu görülmektedir. Boşanma, psikolojik, sosyal ve ekonomik açılardan çok ciddi değişikliklere neden olmaktadır. Ayrıca ebeveynleri boşanan çocukların, boşanma sonrasındaki kısa ve uzun dönem içinde, akademik, sosyal ve psikolojik açılardan birçok olumsuz sonuçlara maruz kaldıkları gösterilmiştir. Boşanmanın uzun süreli etkilerini araştırıldığında, çocukluk dönemlerinde ebeveynlerinin boşanmasına şahit olan çocukların, yetişkinlik yaşantıları boyunca daha çok sorun yaşadıkları; hatta, ebeveynleri boşanmış çocukların, kendi evliliklerinin de daha yüksek oranda boşanmayla sonuçlandığı bildirilmektedir. Çocukluk dönemlerinde ebeveynleri boşanmış bireylerin, yetişkinlik dönemlerinde yaşadıkları bağlanma sorunları ve yaşam kalitesinde bozulma gibi boşanmanın uzun süreli sonuçları, bu bireylerin çocukluk dönemlerinde yaşadıkları boşanmanın kısa süreli sonuçları olan duygusal ve sosyal sorunlara kıyasla daha ciddidir. Bulgular, boşanmanın ebeveyn- çocuk ilişkilerinde bozulma, duygusal desteği kaybetme, ekonomik zorluklar, gibi birçok stresli yaşam olayına neden olduğunu göstermektedir. Bu olumsuz etkileri en aza indirgemek için boşanma sürecinin çocuğa nasıl anlatılacağı oldukça önemlidir.
Boşanma Kararını Çocuğa Anlatırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
• Boşanma kararında çocuğun hiçbir suçu olmadığı olmadığı çocuğa açıklanmalıdır.
• Diğer ebeveyn hiçbir zaman çocuğa kötülenmemelidir.
• Boşanma kararı çocuğa her iki ebeveynin de olduğu bir ortamda anlatılmalıdır.
• Boşanma sonrası süreç çocuğa net olarak açıklanmalıdır.
• Ebeveynler artık sadece eş olarak hayatlarını devam ettiremeyeceklerini ancak anne baba olarak aynı şekilde ona karşı sorumluluklarını sürdüreceklerini açıklamalıdırlar.
• Her zaman istediğinde her iki ebeveynine de erişimin mümkün olacağı açıklanmalıdır.
• Çocuğun o anki duygularının anlaşıldığı belirtilmeli ve duygularına eşlik edilmelidir.
• Ebeveynler bu süreci nasıl yöneteceğini tam olarak bilemediklerinde bir uzmana başvurarak destek almalıdırlar.