Çocuklarla Sağlıklı İletişim Kurmanın Yolları

Çocuklarla Sağlıklı İletişim Kurmanın Yolları

Çocuklarla Sağlıklı İletişim Nasıl Kurulmalıdır?

Çocuk, anne ve babası ile nasıl iletişim kuruyorsa hayatla da o şekilde iletişim kurar. Anne baba ve çocuk üçgeninde tarafların duygu ve düşünceleri birbirine aktarmaları ve başarılı diyalog kurabilmeleri halinde sorunlarına çözüm bulmaları mümkündür.
 

1- Göz temasına önem verin
Anlatılmak isteneni karşı tarafa kolay aktarmak için karşıdakinin üzerinde daha iyi etki bırakabilen bu tekniği asla göz ardı edilmemelidir. Çocuğunuz size ne söylerse söylesin mutlaka onu gözlerinin içine bakarak dinlemelisiniz. Bu şekilde onunla ilgilendiğinizi daha net gösterecek ve size her konuyu anlatmasını sağlayacaksınız.
 

2- Çocuğu takdir ve teşvik edin
Küçük yaşlardan itibaren çocuğun olumlu davranışlarını takdir etmek hem çocuğu mutlu eder, hem de bu olumlu davranışların sürmesini sağlar. Çocuğa hangi davranışının olumlu olduğunu açıkça belirterek, takdir etmek gereklidir. Çocuk okuldan döndüğünde üstünden çıkardıklarını toplayıp yerine yerleştirdiyse, "Üstünden çıkarttıklarını topladığın için çok mutlu oldum" denebilir. Ödüllerin maddi değil manevi olması çok önemlidir. Maddi ödüller çocuğu her yaptığı olumlu davranışın sonucunda rüşvete kadar götürebilir. Çocukla sevdiği şeyleri paylaşmak, sözle takdir etmek, takdir belirten bir dokunuş, kucaklamak, parka gitmek, birlikte kek yapmak daha etkili olacaktır. Çocuğu takdir ederken anne-baba kendi duygularını belirtmelidir. Örneğin, "Yemeğini tabağında bırakmadan bitirdin, çok hoşuma gitti" demelidir. Ancak duygularını ifade ederken ses tonu ve yüz ifadesi de takdirin inandırıcı olması için çok önemlidir. Yaptığı davranışlar nedeniyle takdir edilen çocuk kendiyle gurur duyacağı için kendine güveni gelişecektir.
 

3- Çocuk yerine koymayın
‘’Sen ne anlarsın, sen daha çocuksun, böyle şeylere karışma’’ tarzında kurduğunuz her cümle gün geçtikçe aranızdaki iletişimin kopmasına neden olacaktır. Anne babaların en çok hatayı burada yaptığını ve günü geldiğinde “Çocuğum benimle konuşmuyor.” dediğini duymuşuzdur. O nedenle ona asla küçümseyici yaklaşmayın, tam tersi sanki sizle aynı yaştaymış gibi davranın. Sorular sorun, fikirlerini öğrenin. Çocuğun özgüvenini bu şekilde şekillendirebilirsiniz.
 

4- Başkaları ile kıyaslamayın
Her çocuk özeldir ve hepsinin kendine göre iyi olduğu noktalar bulunur. Burada aileye düşen görev, çocuğun hangi konularda ilgili olduğunu keşfedip geliştirmesine yardımcı olmaktır. Onu başka kişiler ile kıyaslayıp, yapamadığı şeyler için suçlayıcı ifadeler kullanırsanız çocuk kendine olan güvenini hiçbir zaman kazanamayabilir. Sürekli yapamadığını duyan çocuk zamanla o işten vazgeçer ve bir daha denemek istemez. Aynı zamanda kıyaslandığı kişilere karşı kötü duygular beslemesinde sizin sergilediğiniz yanlış davranış rol oynar.
 

5- Sorumluluk vermeyi öğrenin
Çocuklarınızı hiç bir işe el sürmeden büyütürseniz, ilerideki yaşamında hep sorumluluk almaktan kaçacak ve tek başına hayatta kalamayacak duruma gelebilir. Ona zaman zaman sorumluluklar vermeli, uyku, yemek ve aktivite saatlerinin düzenli olmasına dikkat etmelisiniz. ‘’Oyuncaklarını toplamak senin görevin, oyunun bittiğinde oyuncaklarını toplamazsan bazıları kaybolabilir’’ tarzında cümleler ile onu iş yapmaya yönlendirebilirsiniz.