Ergenlik Dönemi Geldi Çattı
Ergenlik Döneminde Aile İlişkileri
Ergenlik dönemini temelde çocukluktan yetişkin hayatına geçiş dönemi olarak tanımlanabilir. Ergenlik, her bireyin hayatında oldukça önemli bir yer tutan bir dönemdir. Çünkü geçişle birlikte değişimlerin de yaşandığı bir dönemdir. Bu derece önemli değişikliklerin olduğu, kişinin artık kendini ve çevresini farklı bir pencereden gördüğü bu evrede ailesi tarafından aldığı destekle mutlu ve sağlıklı bireyler yetişmektedir. Bu dönemde aile içinde çok büyük problemler yaşanabilmektedir. Bunun da en büyük sebebi ebeveynlerin, ergenlik hakkındaki yetersiz bilgileri ve anne-baba-çocuk iletişiminin eksik kurulmasıdır.
Bu dönemde yaşanan en büyük problem, anne ve babaların bu konu ile ilgili fazla bilgilerinin olmamasıdır. Çocuklara nasıl davranacakları konusunda kararsız kalmalıdır. Bunun sonucunda ergen, anne-babasından çok farklı dünyalara sahip olduklarını düşünerek duygusal olarak uzaklaşabilmektedir. Aynı zamanda anlaşılmadığını hissederek tartışma yaşanabilmektedir. Bu noktada ergenle kurulan iletişim çok önemli olmaktadır.
İlk olarak anne ve babalar, ergenlik döneminin özelliklerinin çok iyi bir şekilde öğrenmelidir. Bu dönemde oluşan gözle görülebilen bedensel değişikliklerin yanı sıra düşünce sistemlerinde ve duygu dünyalarında yaşanılan değişiklikler artık çok iyi tanıdıkları çocuğun her zaman sergilediği tutum ve davranışlarının aksine bambaşka türlü hareket etmesine sebep olmaktadır. Bu dönemde, nasıl bir birey olduğunu sorgulayan ve kendi hakkında farkındalık kazanan bireyin aileden uzaklaşmasının olabileceğinin, arkadaşlarının zaman zaman aileden bile önce gelebileceğinin, kendini bir grubun parçası olarak görmenin ne derece önemli olduğunun anne ve baba tarafından normal karşılanması gerekmektedir. Arkadaşları arasında benimsenen bir tarzda giyinmenin, saç modeli yaptırmanın, popüler olan sözcükleri kullanmanın altında yatan sebebin yaşıtları arasında sevilen, takdir gören bir birey olmak için yapıldığını bilmek anne ve babanın kafasındaki birçok soru işaretine çözüm olacaktır. Bunu göz ardı ederek, çok hassas oldukları dış görünüşleri hakkında yapılan eleştiriler anne-baba-çocuk ilişkisini gereksiz tartışmalara ve gerginliklere sürükleyecektir. Ailelerin, bazı duygu ve davranışların bu dönemin özellikleri olduğunu bilerek hareket etmesinde fayda vardır.
Anne ve babalara düşen diğer önemli görevler sıralanacak olursa; en başta aradaki ilişkinin sağlam ve tutarlı olmasıdır. Bunun için iletişim biçiminin doğru şekilde kurulması gereklidir. Kendini kaliteli bir iletişim konusunda gerçekten açık tutan, karşı tarafı anlamak için olaylara onun penceresinden de bakabilen ve bunları yaparken ciddi bir kararlılık gösteren anne ve babalar için bu dönemde karşılaşılan sıkıntıları atlatmak çok daha kolay olacaktır. Ergeni, yargılayıcı bir ses tonundan kaçınmak, sakince konuşmaya çalışmak, ilginç bir sohbet konusu bulmak ve bunu devam ettirmeye çalışmak, onunla konuşurken kendisiyle nasıl konuşulması isteniyorsa o şekilde konuşmak doğru ve etkili bir iletişim için son derece önemlidir. Ergen, belirli sınırlar içerisinde serbest bırakılmalıdır. O sınırlar içerisinde istediği gibi düşünüp davranabilmelidir. Aynı zamanda bu durum da ilişkiyi güçlendirebilmektedir.
Sadece ergenlik dönemi için değil tüm dönemlerde, iletişimin doğru ve kaliteli olması anne-baba-çocuk ilişkisinin de sağlam olmasını sağlar. Ergenliğin üzerinde durulma sebebi, bu dönemde olan çocukların aileden uzaklaşmadan, ileride hayatlarını etkileyebilecek olan kararları alırken kendilerini yalnız hissetmemeleri, doğru seçimler yapmaları için ihtiyaçları olan en büyük desteği anne ve babasından görmeleri gerekliliğindendir.